Няколко хиляди души протестираха вчера в Истанбул срещу поскъпването на живота

...
Няколко хиляди души протестираха вчера в Истанбул срещу поскъпването на живота
Коментари Харесай

Хиляди протестираха по улиците в Истанбул срещу поскъпването на живота

Няколко хиляди души стачкуваха вчера в Истанбул против повишаването на живота в Турция на фона на утежняването на стопанската система на страната и срутва на курса на турската лира.

Заобиколени от подсилени полицейски елементи стачкуващите носеха плакати по сходство на придвижването на " жълтите жилетки " във Франция, отбелязва Агенция Франс Прес. Отзовали се на апела на Конфедерацията на синдикатите на трудещите се в държавния бранш, стачкуващите бяха пристигнали от разнообразни региони на Турция.

" Работа, самун, независимост ", скандираха протестиращите, на чиито плакати можеше да се прочете " Кризата си е тяхна, улицата е наша " и още " Харизан ", което на турски значи юни. Юни е припомняне на всеобщите демонстрации от 2013 година против политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които бяха подбудени от протестно придвижване против плана за застрояване на парка Гези в Истанбул.

Преди една седмица няколко хиляди души демонстрираха в Диарбекир, в югоизточната част на Турция, протестирайки против мощното покачване на цените през последните месеци. Икономическото състояние в Турция мощно се утежни през последните седмици - инфлацията доближи 25,24 % през октомври, което е 15-годишен най-много.

От януари 2018 година турската лира е изгубила 22,5 на 100 от цената си по отношение на $, напомня Българска телеграфна агенция.

/ПИК

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР